Đề thi môn Tiếng Anh - Kỳ thi chọn học sinh giỏi Lớp 9 - Năm học 2020-2021 - Sở GD & ĐT Nghệ An

docx 10 trang thungat 02/07/2021 19383
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi môn Tiếng Anh - Kỳ thi chọn học sinh giỏi Lớp 9 - Năm học 2020-2021 - Sở GD & ĐT Nghệ An", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_mon_tieng_anh_ky_thi_chon_hoc_sinh_gioi_lop_9_nam_hoc.docx

Nội dung text: Đề thi môn Tiếng Anh - Kỳ thi chọn học sinh giỏi Lớp 9 - Năm học 2020-2021 - Sở GD & ĐT Nghệ An

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH LỚP 9 NGHỆ AN NĂM HỌC 2020 - 2021 ĐỀ CHÍNH THỨC Môn thi: TIẾNG ANH - BẢNG B (Đề gồm 10 trang) Thời gian: 150 phút (không kể thời gian giao đề) ĐIỂM HỌ TÊN, CHỮ KÍ GIÁM KHẢO SỐ PHÁCH Bằng số: Giám khảo 1: Bằng chữ: . Giám khảo 2: SECTION A. LISTENING (50 points) Part 1. Listen to a travel programme. For questions 1-5, decide whether the following statements are true (T) or false (F). Write your answers in the corresponding numbered boxes provided. 1. Megan travelled from Queenstown to Wanaka in a car. 2. There are different things to see at Wanaka. 3. During the trip to the glacier, Megan travelled by train, by helicopter and on foot. 4. The best time to take photos is when you’re flying above the mountains. 5. There are two trips to Wanaka every day in the summer. Your answers: 1. 2. 3. 4. 5. Part 2. Listen to a news report on Coronavirus. For questions 6 - 20, complete the text below by writing ONE word in the spaces provided. There is a lot of concern about the spread of Coronavirus, or the COVID-19 flu. While there is some hype and scaremongering, the reality is that we will all have to (6) ___ our behaviours for a short period of time. Firstly, we have to take care of our (7) ___ health. We all need to exercise caution in our personal hygiene, such as regularly washing our hands and using (8) ___. If you are experiencing any of the symptoms associated with this virus, then (9) ___ the government’s advice about what to do. Do not go to your doctor’s surgery, pharmacy or hospital and avoid contact with others in large social (10) ___ to reduce the chances of spreading the virus. (11) ___, be aware that unscrupulous cyber criminals will be (12) ___ people’s fear. We have already witnessed digital scams that (13) ___ to steal money or infect unsuspecting victim’s (14) ___ with malware. Nowadays, it seems that medical viruses give rise to the (15) ___ of digital viruses. The advice is (16) ___: remain alert and take your time if you receive any coronavirus (17) ___ pertaining to be from authorities, such as the World Health Organization. Don’t (18) ___ the link in these types of messages, instead use your browser to access any information resources you are offered directly from a reliable source. And (19) ___ your phishing e-learning. As with all challenges, remaining (20) ___ and thinking before you act is the best approach. Part 3. Listen to a woman called Sarah talking about free-diving. For questions 21-30, choose the correct answer (A, B, or C) which fits best according to what you hear. Write your answers in the corresponding numbered boxes provided. 21. What does Sarah say about the history of free-diving? A. It has always been an extreme sport. B. It was once a way of finding food. C. It’s less than four hundred years old. Page 1 of 9 pages
  2. 22. What does Sarah say about free-diving today? A. It requires special equipment. B. It’s non-competitive. C. It has several different names. 23. Tanya Streeter grew up ___. A. in a poor fishing village B. in a mountainous area C. on an island in the Caribbean Sea 24. How did Tanya Streeter spend a lot of her childhood? A. training to be a diver B. sailing and fishing C. playing in the sea 25. Tanya Streeter liked diving as deep as possible looking for___. A. rocks and shells B. fish and rocks C. rocks and shrimps 26. Tanya did an introductory class on free diving in ___. A. 1997 B. 1897 C. 1797 27. Tanya realized she was a talented free-diver after ___. A. she’d entered her first free-diving competition B. she’d had one lesson in free-diving C. she’d been doing it for a while 28. Not breathing for a long time can cause damage to your ___. A. lung B. brain C. heart 29. How does Tanya train? A. She exercises for five hours every day. B. She swims in the sea every day. C. She goes running every day. 30. What advice about free-diving does Sarah give to beginners? A. Practise in the sea whenever possible. B. Take proper lessons. C. Enter as many competitions as you can. Your answers: 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. SECTION B. LEXICO – GRAMMAR (20 points) Part 1. Choose the best answer to complete each of the following sentences. Write A, B, C or D in the corresponding numbered boxes provided. 1. ___ John goes to fitness classes regularly, he is a very poor runner. A. Since B. Despite C. Although D. Because of 2. Alice found the missing cat. She was given $ 200 as a ___. A. profit B. benefit C. reward D. bonus 3. We must ___ action to deal with the changed situation we presently face. A. show B. pay C. take D. set 4. The aid agencies have enough on their ___ without having unnecessary visitors to look after. A. plate B. dish C. bowl D. cup 5. Nobody wants to talk to him, ___? A. don’t he B. doesn’t he C. do they D. don’t they 6. Shirley, who is wearing the ___ hat, writes a very popular blog for teenagers. A. straw colourful wide B. colourful wide straw C. wide straw colourful D. wide colourful straw 7. The blow to Tom’s head was so severe that he lost consciousness and only ___ an hour later. A. came round B. put up C. got on D. turned off 8. Willy denied ___ a whole bag of chocolate chip cookies before lunch. A. eating B. to eat C. eats D. ate 9. Bill is an architect ___ profession, but he’s been working as a set designer for the last five years. A. for B. by C. on D. at Page 2 of 9 pages
  3. 10. There is a growing ___ that changes must be made to improve national economy. A. organization B. realization C. civilization D. condition 11. She insisted that every scandalous detail of the story had been ___. A. manufactured B. devised C. composed D. generated Choose the correct answer A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in the following question. 12. Peter has failed two math exams, has not done two assignments and has been late for class every day this week. He’s really skating on thin ice. A. taking a risk B. enjoying himself C. making great efforts D. playing sports very well Choose the correct answer A, B, C, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in the following question. 13. People are quick to point a finger but often fail to see their own shortcomings. A. faults B. strengths C. weaknesses D. strategies Choose the correct answer A, B, C, or D to indicate the sentence that best completes the following exchange. 14. Mary and Steven are talking about plans after work. Mary: “Would you like to have dinner with me?” Steven: “ ___ ” A. Yes, it is. Isn’t it? B. Yes, I’d love to. C. Yes, so do I. D. I’ve had enough. Your answers: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Part 2. Read the passage below, which contains 6 mistakes. Identify the mistakes and write the corrections in the corresponding numbered boxes provided. WHY BOOKS ARE A SUPERIOR FORM OF ENTERTAINMENT Line 1 Books are superior to almost any form of entertainment in our current society. They 2 have been around longer than most another forms of entertainment. Although people 3 have tried to sway society into electrical editions of books, the print editions have 4 remained more popular. The best part about books is that it can be considered a free 5 source of entertainment. No need to buy apps, new technology or pay an monthly fee. 6 You simply need a library card and you have a lot of free books at your fingertips. These 7 books are free to borrow and when you return them you can get new ones you haven't 8 read yet! All free of charge (as long as you return them on time). So, this summer put 9 down your phone, turn off your TV and instead of expand your mind. Books can help 10 you improving your vocabulary, make you more cultured and help you tap into your 11 imagination! All things technology is most likely hindering! Your answers: Line Mistake Correction Line Mistake Correction 15. 18. 16. 19. 17. 20. Page 3 of 9 pages
  4. SECTION C. READING (70 points) Part 1. Read the passage and choose the best answer. Write your answers A, B, C or D in the corresponding numbered boxes provided. VALUABLE LESSONS When praising a child for trying, despite unacceptable work, adults teach that (1) ___ is more important than results. I once took (2) ___ a class in the middle of a term from a teacher who was a (3) ___ marker. After I had returned a batch of marked papers, one boy complained (4) ___ receiving a ‘C’. “I’m (5) ___ to getting ‘As’” he said. When I explained that his essay was badly (6) ___, he asked: “What about the pictures? Our other teacher gave extra (7) ___ for effort.” Real life seldom (8) ___ those who try but don’t get results. And it’s a rare boss who tolerates an employee who insists that he (9) ___ his best. Unmerited praise may keep children from (10) ___ their own true capabilities. Years ago, my best friend was a naturally (11) ___ musician. Her family saw every effort as ‘brilliant’ but she hated practising and often did badly at recitals. After one particularly embarrassing performance, her mother said, “You were wonderful, but that piano needs tuning and the audience was so noisy, it’s no (12) ___ you forgot the second movement”. Had this girl (13) ___ criticism, she might have realized her dreams of a concert career. As it was, her playing got gradually worse, she lost (14) ___ and eventually (15) ___ out of music school. 1. A. try B. attempt C. trial D. effort 2. A. up B. over C. out D. down 3. A. light B. giving C. generous D. tender 4. A. about B. for C. with D. by 5. A. familiar B. used C. adapted D. keen 6. A. expressed B. fixed C. made D. organized 7. A. marks B. grades C. notes D. scores 8. A. awards B. merits C. rewards D. grants 9. A. made B. did C. put D. went 10. A. realizing B. succeeding C. gaining D. meeting 11. A. worthy B. deserved C. capable D. gifted 12. A. doubt B. shame C. wonder D. joke 13. A. explained B. offered C. given D. received 14. A. interest B. energy C. motive D. attention 15. A. fell B. went C. passed D. dropped Your answers: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Part 2. Read the text below and fill in each gap with ONE suitable word. Write the answers in the corresponding numbered boxes provided. HOME GYM? Do you want to get fitter, but it seems difficult to know where to start? Perhaps you’d (16) ___ not join in a sports class, or you’re not allowed to (17) ___ up any expensive new hobbies? Then maybe you (18) ___ consider the “home gym”. At the “home gym”, you don’t need to learn (19) ___ new skills, or even buy any equipment. Even better, you can even impress your family at the (20) ___ time! It’s a surprising fact that doing housework can actually burn as (21) ___ fat as doing some sports! (22) ___ someone cleans energetically, their face gets red, they (23) ___ to sweat, they may Page 4 of 9 pages
  5. even get out of breath! That’s because they’re using a lot of energy. Half (24) ___ hour of cooking can burn 40-50 calories, and gardening an impressive 100-200 calories! Why (25) ___ ask your parent or partner to allow you to help around the home? They’re bound to agree! If you (26) ___ at least thirty minutes every day doing housework, you’ll soon (27) ___ able to feel a real difference in your health. But you must work (28) ___ hard to get the full benefit - that’s essential. (29) ___ dancing around while you tidy up your room, you may feel silly, (30) ___ you’ll improve your overall fitness, and have more fun too! Your answers: 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Part 3. Read the following passage and choose the correct answer to each of the questions. Write your answers A, B, C or D in the corresponding numbered boxes provided. Last month I spent a day on work experience, behind the scenes at a TV station. I followed an item of breaking news from the time it happened, to the point when it appeared on the evening TV news. It was fascinating! After having a look at the studio, I was taken to the home news desk, where the duty editor told us that it’d been quiet up till then. Suddenly, the phone rang. It was breaking news: a river had broken its banks and a village was flooded. The editor told the caller to stay on the line, ‘We’ll get you live on air to tell us everything,’ he said. Then he spoke to a colleague: ‘Let’s get a reporter, crew and satellite truck up there straightaway.’ Everything started to happen very quickly. The correspondent for the TV news channel, who had travelled up to the village, explained what he and his crew had been doing: ‘We’ve been at the village for a while now, gathering material for the report. That means speaking to the local people about the disaster or about their lucky escapes and also getting information from the emergency services. Our camera crew has taken up the best position to film what’s happening and we’re now using the satellite truck to beam all the material we’ve filmed back to the TV news centre.’ The footage from the village had to be prepared in the cutting studio. As the producer explained, ‘reporting is all about telling a story and so it’s very important to illustrate the news story with graphics and images from the scene. We will also use images of previous floods from our archives to show that this is not an isolated incident. Putting the reports together can be tricky. We need to get our facts right and broadcast the most important information. The clock’s ticking and we’re the lead story on the evening news.’ I was fascinated to see different screens showing emergency press conferences, detailed weather forecasts and images of the affected area. I was told that, as back-up or as an alternative to the TV news report, there are also online news reports where people can find maps of the area and more in-depth information. Viewers are invited to send in their pictures and videos from the scene, which will be put up on the website. There are also on-the-hour, up-to-date news bulletins on the radio, and you can even receive texts directly to your mobile phone. In the production studio, the producer’s job involves working out where the story is going to appear in the next hour of news. He’s also responsible for writing an introduction to the story. ‘Once the scripting and editing process has been completed, the product is ready to go out,’ he told me. ‘The studio director will ensure that everything is perfect but I’ve got a good team here: the executive producer, who checks the content of the interview, and the text producer, who puts the ticker on the screen. That’s a continuous stream of news and breaking newsflashes.’ Finally, the newsreader was ready to go on air in the newsroom. She was facing the camera: ‘Hello and welcome. Flash floods have devastated a small village in Yorkshire. Heavy downpours have washed away roads and trapped people in their homes. Now let’s go across to our correspondent, Peter Nichols, Page 5 of 9 pages
  6. for a live update ’ We watched as the correspondent gave the live news report from the scene: ‘The floods hit without warning in the early hours, causing chaos and confusion. People’s homes have been destroyed, power lines are down and more rain is forecast for the evening. The emergency services are doing what they can but there are fears that the bridge over the river might collapse ’ 31. Which best serves as the title for the passage? A. Breaking the News! B. On the Tip of Your Tongue! C. Look Good, Feel Good! D. Storm in a Teacup! 32. What will the person who rang the TV news have to do? A. act as if nothing unusual has happened B. give an eyewitness account C. get connected to a computer D. phone for the police 33. What did the correspondent in the village do? A. receive reports B. try to rescue people C. film the disaster D. interview the local people 34. The word “footage” in the paragraph 3 is defined as ___. A. a place where old files, films and photos are stored B. a piece of film showing a particular event C. the most recent information about a news story D. a short television news report 35. Why will images from the archives be used? A. to make the pictures look three-dimensional B. to make it more interesting C. to supply evidence of other similar disasters D. to make the floods look more impressive 36. What is important when reporting the news? A. The news report has to give all the details. B. The news report has to be accurate. C. The news report always has to be the lead story. D. The newsreader has to be a story-teller. 37. What is meant by “the clock’s ticking” in paragraph 3? A. They have missed the evening news deadline. B. They have to work fast. C. The noise of the clock is annoying. D. The report is already late. 38. What are viewers invited to do in emergencies? A. take photos of the event B. send text messages to the people in need C. follow the latest weather report D. turn on their radios 39. What must the producer decide about the story? A. what position it will have in the news report B. if it will be ready for the next news flash C. what part of it needs further scripting or editing D. whether it needs an introduction 40. What do we learn about the situation in the village from the final news bulletin? A. Many road accidents have taken place. B. They have no electricity. C. The rain hasn’t stopped since the morning. D. The bridge has been washed away. Your answers: 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. Part 4. For questions 41-50, identify in which section A, B, C, or D each of the following is mentioned. Write ONE letter A, B, C, or D in the corresponding numbered space provided. Each letter may be used more than once. Which person mentions Your answers being used to a comfortable life? 41. ___ overcoming a recent illness? 42. ___ making a difficult decision about another person? 43. ___ spending a lot of time preparing for the challenge? 44. ___ a fear they’ve had for a long time? 45. ___ character-building activities? 46. ___ Page 6 of 9 pages
  7. being fully prepared? 47. ___ learning survival techniques? 48. ___ the benefits of experiencing nature? 49. ___ having to complete a series of tasks within a time limit? 50. ___ READY FOR A CHALLENGE A. Daniel I’m going to do the 24-hour ‘Three Peaks Challenge’. I will set out to climb the three highest mountains in England, Scotland and Wales in just twenty-four hours. I know it’s going to be really difficult but sometimes in life you need something to get your teeth into, don’t you? I’m doing the climb with two mates of mine. Their level of fitness is reasonably good, so hopefully they’ll stand the pace. I have doubts about one of them, Phil, but I just felt I couldn’t say ‘no’. I know how important safety is so I’ve packed all the right equipment. This time next week, we’ll be setting off on the challenge and driving nearly 700 kilometres in total, with no time for a rest. If we complete the task in the time stated, the money we raise will go to a local charity. Wish us luck! B. Poppy My friends laugh at me when I tell them I’m planning to go on a survival course because I love the conveniences of life. You see, I wanted to spend time without all my creature comforts, but I don’t know how I’m going to manage without my telly, my mobile and my soft pillow! We’ll be sleeping outdoors and I’ve always been terrified of all types of creepy-crawlies, but I’m not going to let that stop me! We’ll learn how to make tents out of sticks and pieces of canvas. By the end of the course, I’ll have learned how to find my way by the stars and not poison myself by eating the wrong plants. I won’t starve to death either since they’re going to teach us how to catch fish and light a campfire. It’s going to be a fantastic experience! C. Stella There are some kids who’ve never seen the countryside - can you believe that? They’ve spent all their lives in concrete jungles surrounded by ugliness. When my mum told me about ‘Adventure Day’ for these teenagers, I felt I had to take part. The point of the programme is to get the kids, who often have family or social problems, involved in an outdoor activity. When they’re trying to learn a new skill such as canoeing or caving, they can set goals and achieve them. The challenge for me will be to help them to become more self-confident. Exploring caves, for example, brings them into contact with places and forces that are not man-made but have been there for thousands of years. That’s something they’ll be able to take home with them. D. Mike I’m currently in training for a tough cycling challenge. Do you think you could cycle over 560 kilometres with only overnight stops? Well, that’s what I’m going to try and do! The idea came about not long ago while I was stuck in hospital. A friend had heard about this team of cyclists who were planning to cycle through Ireland. I’ve always enjoyed cycling so I decided that this would be something to aim for while I was recovering. I’m going to join the team for training sessions from now on and start increasing the distance slowly. I’ll do some uphill training too, in order to strengthen my muscles. Fortunately, I live in the country so I’ll be spending all my evenings and weekends from now getting fit. The trip starts in just under two months and I still need to raise funds for it, but I’m quite optimistic! Page 7 of 9 pages
  8. SECTION D. WRITING (60 points) Part 1. Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first one. Use the word given in capital letters and the word mustn’t be altered in any way. 1. The stereo was so powerful that I usually went deaf. SUCH It ___ that I usually went deaf. 2. Going shopping at the mall always makes me feel happier.IF I always feel ___ at the mall. 3. I arrived late because I missed the 10.30 train. TURNED I missed the 10.30 train ___. 4. According to the report, the driver of the car was a policeman. BEING According to the report, the ___ a policeman. 5. He got a bad mark because he didn’t revise the lesson carefully. SHOULD He ___ the lesson carefully. 6. I’m so sorry; I didn’t realize it was so late. TRACK Sorry, I ___ time. 7. Both of the villages are equally picturesque. JUST This village ___ that village. 8. There is no organization for social activities for teenagers in my town. WISH I ___ for teenagers in my town. 9. Luckily, our motorbike had enough petrol. RUN Luckily, we ___ petrol. 10. There’s no point in trying to clean up the ocean, as the task is too big. WASTE Trying to clean up the ocean ___, as the task is too big. Part 2. This is part of a letter you have received from an English-speaking friend, Laura, who is going to hold a farewell party. “I’m in charge of organizing foods and drinks for the forthcoming party. I know you have some experience of a similar situation. Can you give me some advice? I’m not sure what should be ordered and how the foods and drinks are arranged. Do write soon.” Write an e-mail to your friend (about 80-100 words) giving your opinion. Use your name as Trang. DO NOT write any addresses. . . Page 8 of 9 pages
  9. ___ THE END ___ SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI HSG TỈNH LỚP 9 NĂM HỌC 2020-2021 NGHỆ AN ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHÍNH THỨC Môn Tiếng Anh – Bảng B SECTION A – LISTENING (50 pts) Part 1. 5 x 2 pts = 10 pts 1. T 2. T 3. F 4. F 5. T Part 2. 15 x 2 pts = 30 pts 6. change 7. physical 8. tissues 9. follow 10. gatherings 11. Secondly 12. exploiting 13. attempt 14. systems 15. spread 16. simple 17. messages 18. trust 19. remember 20. calm Part 3. 10 x 1pts = 10pts 21. B 22. C 23. C 24. C 25. A 26. A 27. B 28. B 29. A 30. B SECTION B – LEXICO – GRAMMAR (20 pts) Part 1. 14 x 1 pts = 14 pts 1. C 2. C 3. C 4. A 5. C 6. D 7. A 8. A 9. B 10. B 11. A 12. A 13. B 14. B Part 2. 6 x 1 pts = 6 pts Line Mistake Correction Line Mistake Correction 15. 2 another other 18. 5 an a 16. 3 electrical electric 19. 9 of Ø 17. 4 it they 20. 10 improving improve SECTION C – READING (70 pts) Part 1. 15 x 1 pts = 15 pts 1. D 2. B 3. C 4. A 5. B 6. D 7. A 8. C 9. B 10. A 11. D 12. C 13. D 14. A 15. D Part 2. 15 x 1 pts = 15 pts 16. rather 17. take 18. should 19. any 20. same 21. much 22. When/ If 23. start/ begin 24. an 25. not 26. spend 27. be 28. really/ very 29. Try 30. but Page 9 of 9 pages
  10. Part 3. 10 x 2 pts = 20 pts 31. A 32. B 33. D 34. B 35. C 36. B 37. B 38. A 39. A 40. B Part 4. 10 x 2 pts = 20 pts 41. B 42. D 43. A 44. D 45. B 46. C 47. B 48. B 49. C 50. A SECTION D – WRITING (60 pts) Part 1. 10 x 2 pts = 20 pts 1. was such a powerful stereo 2. happier if I go shopping at the mall 3. so I turned up late. 4. car was being driven by 5. should have revised for the lesson carefully 6. lost track of the / completely lost track of the 7. just as picturesque as 8. there were an organization/ some organizations for social activities. 9. didn’t run out of 10. is a waste of time Part 2 (40 pts) - Length (5pt): 80 – 100 words Ideas (20 pts): - Opening - Suggestions about how to prepare foods and drinks for a farewell party - Closing Organization and Style (5pts): informal Vocabulary and grammar (10pts) Page 10 of 9 pages