Đề thi Tiếng Anh Lớp 12 - Kỳ thi trung học phổ thông Quốc gia năm 2021 - Mã đề 300

docx 4 trang thungat 30/06/2021 15812
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi Tiếng Anh Lớp 12 - Kỳ thi trung học phổ thông Quốc gia năm 2021 - Mã đề 300", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_tieng_anh_lop_12_ky_thi_trung_hoc_pho_thong_quoc_gia.docx

Nội dung text: Đề thi Tiếng Anh Lớp 12 - Kỳ thi trung học phổ thông Quốc gia năm 2021 - Mã đề 300

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TRUNG HỌC PHỔ THÔNG QUỐC GIA NĂM 2021 TRƯỜNG THPT Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH 300 (Đề thi gồm. 05 trang) Thời gian làm bài. 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ và tên thí sinh: . SBD: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 01. A. stopped B. wanted C. decided D. hated Question 02. A. statue B. state C. status D. station Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 03. A. nature B. appall C. childish D. lovely Question 04. A. applicant B. stimulate C. determine D. simplify Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 05. According to most medical experts, massage relieves pain and anxiety, eases depression and speeding up recovery from illnesses. A. illnesses B. medical experts C. relieves pain D. speeding up Question 06. On the table is hundreds of books written in English. A. is B. On the table C. hundreds of D. written Question 07. By the time they reach the summit, they will have been exhaustive. A. By the time B. exhaustive C. reach D. will have been Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 08. The winter I spent in the USA was one of___ best in my life. A. a B. the C. an D. 0 (no article) Question 09. Some people say that they are___ of events going on elsewhere. A. ignorantly B. ignorance C. ignorant D. ignoring Question 10. Kelly and Tim persuaded me___ the party. A. to be attended B. attending C. attended D. to attend Question 11. Tim is disappointed because he___ for the train for two hours. A. has been waiting B. is waiting C. waited D. will wait Question 12. If it___ tomorrow, we may postpone going on a picnic. A. will rain B. rains C. would rain D. raining Question 13. Action movies may have a negative influence___ children. A. about B. out C. on D. in Question 14. David is a rich man___ he came into a lot of money last year. A. in spite of B. although C. because D. as long as Question 15. The play last night was very successful, ___? A. don’t they B. doesn’t he C. was it D. wasn’t it Question 16. The girl proposed that their group leader___ a camping trip. A. organize B. organized C. organizes D. organizing Question 17. Many tourists have decided to visit Ha Long Bay because of UNESCO’s___ of its natural beauty. A. accepting B. recognition C. protection D. condition Question 18. The judge___ the pedestrian for the accident. A. charged B. accused C. blamed D. sued Question 19. ___, he received a big applause. A. When finished his speech B. As soon as his presentation will finish C. Before he finishes his presentation D. After he had finished his presentation Question 20. I don’t think it is fair to___ a comparison between the two sisters A. strike B. do C. take D. draw Question 21. The Mountain-view Hotel offers its guests a___ buffet breakfast every morning. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 1/4
  2. A. complimentary B. valuable C. situated D. dependent Question 22. I think I put my___ in it when I asked Lisa about her ex-husband. A. foot B. thought C. elbow D. nose Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. Question 23. Linda is seeing off her friend Mike. - Linda: “___” - Mike: “Thanks. I will write to you when I come to New York.” A. Have a go! B. Have a nice trip! C. God bless you! D. Better luck next time! Question 24. At the clothes shop, we have a conversation. - Customer: “Can I try this sweater on?” - Salesgirl: “___” A. Sorry, only cash is accepted here. B. Yes, it is quite cheap. It costs one hundred dollars. C. Sure, the changing rooms are over there. D. No, the shop is closed in half an hour. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 25. While myth portrays dolphins as cheerful creatures, they appear sensitive and temperamental. A. misunderstands B. admits C. regards D. describes Question 26. Although he behaved like a gentleman, he was really a wolf in sheep’s clothing. A. deceiver B. receiver C. celebrity D. sponsor Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 27. The speaker was asked to condense his presentation to allow his audience to have time to ask questions. A. give details B. make longer C. talk briefly D. cut short Question 28. Many parents always keep a tight rein on their children. A. give less money B. let loose C. set free D. help to ride Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 29. They said that Sally had quit five jobs before working for us. A. Sally worked for us then she quit five other jobs. B. They said that five jobs had been quit by Sally before working for us. C. Sally was said to have quit five jobs before working for us. D. It was said to have had quit five jobs before working for us. Question 30. “No, no, you really must stay with us.” said the children. A. The children refused to let me stay with them. B. The children didn’t agree to let stay with them. C. The children denied my staying with them. D. The children insisted on my staying with them. Question 31. It was not necessary for you to hurry because there was a delay of about two hours. A. You needn’t have hurried because there was a delay of about two hours. B. You shouldn’t have hurried because there was a delay of about two hours. C. There could be a delay of about two hours and therefore you mustn’t hurry. D. You mustn’t hurry because there is a delay of about two hours. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 32. Computer is a miraculous device. It is capable of doing almost anything you ask it to. A. Computer is able to do almost anything you ask it to although it is a miraculous device. B. Computer is a miraculous device since it is possible for doing anything you ask it to. C. Computer can’t do anything you ask it to because it is a miraculous device. D. Computer is a miraculous device due to do almost anything you ask it to. Question 33. The plane had taken off. Paul realized he was on the wrong flight. A. It was not until the plane had taken off, did Paul realize he was on the wrong flight. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 2/4
  3. B. Hardly had Paul realized he was on the wrong flight when the plane took off. C. Not until the plane had taken off did Paul realize he was on the wrong flight. D. No sooner had the plane taken off than Paul had realized he was on the wrong flight. Read the following passage and mark A, B, C, or D to choose the word or phrase that best fits each of the blanks. YOGA Yoga is one of the most ancient forms of exercise (34)___ originated in India 5000 years ago. Yoga has taken several years to become recognised world-wide, although recently, much more attention has been (35)___ to it because of the ways in which it can benefit health. Yoga can be practised by anyone, at any age, in any physical condition, depending on physical needs. For example, athletes and dancers can practise it to (36)___ their energy and to improve stamina; executives to give a much needed break to their overworked minds; children to improve their memory and concentration. It's a good idea to check with a doctor first if you've suffered from any type of injury. (37)___ of the exercises should cause you any pain, but it's best to start slowly at first. The best time to practise is either in the morning or in the evening. Beginners find it easier in the evening (38)___ the body is more supple. Question 34. A. whose B. who C. which D. what Question 35. A. provided B. put C. allowed D. paid Question 36. A. restore B. return C. realize D. receive Question 37. A. Both B. None C. Much D. Every Question 38. A. if B. although C. when D. so Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. The Hollywood sign in the hills that line the northern border of Los Angeles is a famous landmark recognized the world over. The white – painted, 50 – foot – high, sheet mental letters can be seen from great distances across the Los Angeles basin. The sign was not constructed, as one might suppose, by the movie business as a means of celebrating the importance of Hollywood to this industry; instead, it was first constructed in 1923 as means of advertising homes for sale in a 500 – acre-housing subdivision in a part of Los Angeles called “Hollywood land”. The sign that was constructed at time, of course, said “Hollywood land”. Over the years, people began referring to the area by the shorten version “Hollywood” and after the sign and its site were donated to the city in 1945, the last four letters were removed. The sign suffered for years of disrepair, and in 1973, it needed to be completely replaced, at a cost of $ 27,700 per letter. Various celebrities were instrumental in helping to raise needed funds. Rock star Alice Cooper, for example, bought an O in memory of Groucho Marx, and Hugh Hefner of Playboy fame held a benefit party to raise the money for the Y. The construction of the new sign was finally completed in 1978. Question 39. What is the topic of this passage? A. Hollywood versus Hollywood land B. A famous city C. World landmarks D. A famous sign Question 40. The pronoun “it” in paragraph 2 refers to___. A. this industry B. the movie business C. the importance of Hollywood D. the sign Question 41. The passage indicates that the sign suffered for years of___. A. not being fixed B. being damaged C. the bad weather D. being poorly constructed Question 42. The word “replaced” in paragraph 3 is closest in meaning to___. A. changed B. destroyed C. found D. raised Question 43. According to the passage, how did celebrities help with the new sign? A. They raised the sign. B. They helped get the money. C. They played instruments. D. They took part in work parties to build the sign. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 3/4
  4. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. The American southwest is full of deserts. If you ever go there, you might get to see a very strange event. We are talking something called the sailing stones. Sometimes, stones in the southwestern desert move by themselves. Wind doesn’t seem to push them. People and animals don’t touch them. However, these stones still move. Sometimes they travel more than a hundred meters. They always leave a trail in the sand behind them. This is useful because we can look at the trail and figure out how far a stone has moved. How is this possible? How can stones move all by themselves? Scientists have been studying this for years. People have offered all kinds of theories. One of the earliest theories was that wind pushes the stones. That theory isn’t correct, because some of the stones weigh more than 300 kilograms. When it seemed like there was no logical explanation for the sailing stones, people started coming up with crazier ideas. Some people said that aliens were moving the stones, and others said that clever people were playing a joke. Finally, in 2013, a scientist came up with an explanation for the sailing stones. This scientist normally studies weather on other planets, and when he heard about the sailing stones, he became interested in them. He found out that ice forms on the bottom of the stones. When that happens, even a very light wind can push the stone for long distances. To prove his theory, the scientist did an experiment. He put a rock in his freezer and let some ice form on it. Then, he put sand and a little water in a tray. Finally, he put his frozen rock on top of the sand. When he blew on the rock, it moved. Even when he blew very gently, he had no problems moving the rock. Here is something interesting about the sailing stones. Curious people visit the desert in the southwest to see them. A lot of those people don’t like to hear the scientific explanation for the sailing stones. Many people prefer to feel that the stones are still a mystery. Question 44. Which of the followings best serves as the title of the passage? A. Wind and stones B. Deserts in America C. Stones that move D. Aliens and stones Question 45. The word “trail” in paragraph 2 is closest in meaning to___. A. a distance B. a rail C. a road D. a path Question 46. Why is it useful that the stones leave a trail? A. We can know how far they traveled. B. We can know who is moving them. C. We can know how heavy the stones are.D. We can know how fast the stones traveled. Question 47. What kind of work did the scientist do before he studied the sailing stones? A. He studied weather in deserts. B. He studied weather on other planets. C. He sold freezers. D. He looked for life on other planets. Question 48. The word “that” in paragraph 4 refers to___. A. stone sailing B. ice forming C. the bottom D. an experiment Question 49. The word “Curious” in paragraph 6 is closest in meaning to___. A. Aggressive B. Mysterious C. Interested D. Indifferent Question 50. What can be inferred from the scientist’s experiment? A. Sand and water in a tray makes rocks move. B. The experiment in the freezer is far different from the real situation. C. The light wind can move very small rocks. D. The friction between the stones and the ice is small. ___HẾT___ ĐÁP ÁN 01. A 02. A 03. B 04. C 05. D 06. A 07. B 08. B 09. C 10. D 11. A 12. B 13. C 14. C 15. D 16. A 17. B 18. C 19. D 20. D 21. A 22. A 23. B 24. C 25. D 26. A 27. B 28. B 29. C 30. D 31. A 32. B 33. C 34. C 35. D 36. A 37. B 38. C 39. D 40. D 41. A 42. A 43. B 44. C 45. D 46. A 47. B 48. B 49. C 50. D By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúc – Trang 4/4