Bài tập môn Tiếng anh (Có đáp án)

docx 37 trang hoahoa 20/05/2024 350
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Bài tập môn Tiếng anh (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxbai_tap_mon_tieng_anh_co_dap_an.docx

Nội dung text: Bài tập môn Tiếng anh (Có đáp án)

  1. Exercise 1. Put A or An 1. frying pan. 11. umbrella 2. English book 12. house 3. hour 13. MC 4. potato 14. interesting questions 5. ice cream 15. inconvenient house 6. uniform 16. university 7. old car 17. uncomfortable chair 8. recipe 18. frightening insect 9. omelette 19. room 10. tasty pancake 20. answer Exercise 2. Put a/an Paul goes to university every day. In his backpack there is ___ book, ___ pencil case, ___ apple and ___ egg and mayonnaise sandwich. Some days he also buys ___ ice cream for dessert. Today he has ___ English exam. The exam is not very difficult. He writes ___ short story about ___ adventurer. The story begins like this: “It is ___ special day for Oliver. At ten o’clock in the morning, he gets on ___ plane. His destination is Australia ” Exercise 3. Put a/an/the/X 1. I want ___ apple from that basket. 2. Miss Lin speaks ___ Chinese. 3. I borrowed ___ pen from your pile of pencils and pens. 4. Eli likes to play ___ football. 5. I bought ___ umbrella to go out in the rain. 6. I lived on ___ Main Street when I first came to town. 7. Albany is the capital of ___ New York State. 8. My husband’s family speaks ___ Polish. 9. ___ apple a day keeps your enemy away. 10. Our neighbors have ___ cat and ___ dog. 2.1. Copper is ___ useful metal. 2. He is not ___ honorable man. 3. Aladdin had ___ wonderful lamp. 4. He returned after ___ hour. 5. You are ___ fool to say that. 6. French is ___ easy language. 7. Mumbai is ___ very dear place to live in 8. She is ___ untidy girl. 9. I bought ___ horse, ___ ox, and ___ buffalo. 10. Man, thou art ___ wonderful animal. 11. He is ___ honor to this profession. Exercise 4. Circle 1. Does she bring ___ umbrella? A. a B. an C. the 2. Are you looking for___ job? A. a B. an C. the 3. I checked___email twice. A. a B. an C. the 4. Could I have___cup of tea, please? A. a B. an C. the 5. He was born into___poor family. A. a B. an C. the 6. He will be back in ___hour. A. a B. an C. the 7. Have you been to___Moon?
  2. A. a B. an C. the 8. I would like to talk to one of___managers. A. a B. an C. the 9. What___beautiful river! A. a B. an C. the 10. What___lovely dress! A. a B. an C. the 11. I have___cat A. a B. an C. the 12. Are you looking for___remote? A. a B. an C. the 13. I want to go to___beach. A. a B. an C. the 14. There are many mice in___house. A. a B. an C. the 15. Can you turn off___television, please? A. a B. an C. the 16. We had___ meal in a restaurant. A. a B. an C. the 17. Thank you. That was___very nice dinner. A. a B. an C. the 18. We might be able to catch___last train if we hurried. A. a B. an C. the 19. We lived at___third house from the supermarket. A. a B. an C. the 20. My mom has___interesting novel. A. a B. an C. the 21. It was___best film I had ever watched. A. a B. an C. the 22. I saw___boy on the street last night A. a B. an C. the 23. Do you think I should go to___police A. a B. an C. the 24. Have you been in___capital city of Vietnam A. a B. an C. the 25. ___old are often hard in their moving. A. a B. an C. the 26. My mom often goes to work in___morning A. a B. an C. the 27. He has been working for___ whole hour. A. a B. an C. the 28. Vietnam is___united country. A. a B. an C. the 29. My brother and I have___same color eyes. A. a B. an C. the 30. We were invited to___ amazing dinner yesterday. A. a B. an C. the 31. We will take___ trip that we are waiting for a long time. A. a B. an C. the 32. I saw___horrible accident last week. A. a B. an C. the 33. It is such___interesting movie. A. a B. an C. the 34. ___film is so interesting that I’ve seen it many times.
  3. A. a B. an C. the 35. ___chair that you are sitting in is broken. A. a B. an C. the 36. The doctor left___hospital for lunch A. a B. an C. the 37. Would you pass me___salt, please? A. a B. an C. the 38. Can you show me the way to___station? A. a B. an C. the 39. She has read___interesting book. A. a B. an C. the 40. Do you go to___hospital to visit him? A. a B. an C. the 41. My mom thinks that this is___expensive store. A. a B. an C. the 42. He works four days___week. A. a B. an C. the 43. Mrs. Minh went to___school to meet her son’s teacher. A. a B. an C. the 44. The workmen went to___church to repair the roof. A. a B. an C. the 45. Hank went to___prison to meet her brother. A. a B. an C. the 46. We live in___big house in the middle of the village. A. a B. an C. the 47. After dinner, we went for a walk by___sea A. a B. an C. the 48. Ottawa is___capital of Canada A. a B. an C. the 49. It was___beautiful day. A. a B. an C. the 50. Life is not easy for___unemployed. A. a B. an C. the 51. Many people were killed in___accident yesterday. A. a B. an C. the 52. Lucy has spent her life caring for___sick. A. a B. an C. the 53. I lay down on___ground at the park. A. a B. an C. the 54. Did you have___nice holiday? A. a B. an C. the 55. Parking is very difficult in___city centre. A. a B. an C. the 56. There isn’t___airport near where I live. A. a B. an C. the 57. Kim is___sailor A. a B. an C. the 58. We went out for___meal last night A. a B. an C. the 59. ___restaurant we went to last night was excellent. A. a B. an C. the 60. The computer has changed___way we live. A. a B. an C. the 61. Excuse me, where is___bus station?
  4. A. a B. an C. the 62. I have___problem. Can you have me? A. a B. an C. the 63. Joe Biden is the President of___United States. A. a B. an C. the 64. He never listens to___radio. A. a B. an C. the 65. Please turn off___lights when you leave the room. A. a B. an C. the 66. I was given___beautiful dress on my birthday by my mom. A. a B. an C. the 67. Jimmy’s father bought him___bicycle that he had wanted for his birthday. A. a B. an C. the 68. please give me___cup of tea with cream and less sugar. A. a B. an C. the 69. Most of___students are gathering in the schoolyard A. a B. an C. the 70. Have you been in___capital city of America? A. a B. an C. the 71. All pupils must obey___rules A. a B. an C. the 72. Annie wanted___new dress for her birthday. A. a B. an C. the 73. All students must obey___rules A. a B. an C. the 74. There was___huge crowd of people on the street. A. a B. an C. the 75. Violet talked for___hour about her vacation. A. a B. an C. the 76. ___rich should do more to help the poor. A. a B. an C. the 77. What’s___highest mountain on earth? A. a B. an C. the 78. I’m not very hungry. I had___huge breakfast this morning. A. a B. an C. the 79. He was___unprofessional musician. A. a B. an C. the 80. They crossed___ Pacific ocean by boat. A. a B. an C. the 2.1. Shakespeare was ___ great dramatist. A. a B. an C. the D. x 2. ___beef we had for dinner last night was excellent. A. a B. an C. the D. x 3. Everyone has problems in___life. A. a B. an C. the D. x 4. I have completed my research about___geography of transport systems. A. a B. an C. the D. x 5. Anna is wearing___gold necklace today. It is made of___gold. A. a/x B. an/the C. the/a D. x/the 6. ___word to___wise is___sufficient A. a/the/x B. an/the/x C. the/a/a D. x/the/the 7. ___ capital city of Spain, Madrid, is to___north of Seville A. a/x B. an/the C. the/a D. the/the 8. ___Balearic Islands lie to___south of Spain.
  5. A. a/x B. an/the C. the/a D. the/the 9. On Sunday we decided to go to___beach by___train A. a/x B. an/the C. the/x D. the/the 10. The minister has promised to build more___airports. A. a B. an C. the D. x 11. Anna has got___ripe watermelons in her garden. A. a B. an C. the D. x 12. Saul is going on___holiday. Give him___call as soon as you can. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 13. ___leaves are green because of ___chlorophyll. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/x 14. The man was wearing ___blue and ___yellow wool hat. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 15. I had ___very bad night; I didn’t sleep___wink. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 16. She is___vegetarian; you won’t get___meat at his house. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 17. I hope you have___lovely time and___ good weather A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 18. I have___headache and___sore throat. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 19. If you go by___train you can have quite___interesting journey. A. x/an B. an/the C. a/a D. the/the 20. I have___little money left; let’s have some fun in___party. A. a/x B. an/the C. a/the D. the/the 21. ___Darkness doesn’t worry___cats A. a/x B. an/the C. x/x D. the/the 22. On___Sundays my father stays in___bed till eleven o’clock A. a/x B. x/x C. a/a D. the/the 23. During___meal he talks about___job he has been doing. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 24. You can't read every single line of ___reading passages and then answer ___questions A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 25. all___ workers will need to adapt as their occupations evolve alongside increasingly___ capable machines. A. x/x B. an/the C. a/a D. the/the 26. ___way telecoms salespeople work is through personal and frequent contact with clients, using ___benefit of experience to assess a situation A. x/x B. an/the C. a/a D. the/the 27. ___sun gives__earth light and heat. A. x/x B. an/the C. a/a D. the/x 28. Christopher Columbus was probably ___first to take___ cacao beans from the New World to Europe in around 1502. A. x/x B. an/the C. a/a D. the/x 29. ___Spanish explorer Hernando Cortez went to America in 1519 to visit ___Mexican emperor Montezuma. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 30. To sweeten ___drink, Europeans added sugar to ___cacao drink. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 31. ___United States imports most of the chocolate in the world, but ___Swiss eat the most chocolate per person. A. a/x B. an/the C. a/a D. the/the 32. ___Cocoa and dark chocolate are believed to help prevent ___heart attacks A. x/x B. an/the C. a/a D. the/the 33. ___ingredient in chocolate is poisonous to___dogs, cats, parrots, small rodents, and some livestock.
  6. A. x/x B. an/the C. an/x D. the/the 34. Our family goes to ___beautiful church in ___Guanajuato A. x/x B. an/the C. a/x D. the/the 35. Violet goes to ___grocery store to buy all the parts she needs to make ___cake. A. x/x B. an/the C. a/x D. the/a 36. They went to ___library and Shaun did ___lot of reading about subjects that he was interested in A. x/x B. an/the C. a/x D. the/a 37. Nikolas stomped into ___kitchen and put his books down on ___table. A. x/x B. an/the C. a/x D. the/the 38. Many people say that ___British, Italian, and Spanish soccer leagues are ___world’s best. A. x/x B. an/the C. a/x D. the/the 39. The Eiffel Tower is ___fifth tallest building in ___France. A. x/x B. an/the C. a/x D. the/x 40. The ceiling of ___Sistine Chapel was painted by ___artist Michelangelo. A. x/x B. an/the C. a/x D. the/the 41. Harry is fond of listening to___radio while John is interesting in watching___TV A. x/x B. an/the C. a/x D. the/x 42. Annie’s hometown was in___south Sea and her father is in___Black Sea. A. x/x B. the/the C. a/x D. the/x 43. Where there is___will, there is___way. A. x/x B. an/the C. a/a D. the/x 44. ___Vietnamese are___hardworking people. A. x/x B. an/the C. a/x D. the/x 45. Would you like to hear___story about___Jewish scientist? A. a/a B. an/the C. a/x D. the/x 46. ___used razor blade is___useless thing. A. x/x B. a/a C. a/x D. the/x 47. We usually go by___train, but today we’re taking___bus A. x/the B. an/the C. a/x D. the/x 48. Josh usually go to___church on___Sundays. A. x/x B. a/a C. a/x D. the/x 49. Many people hate___violence, but they like to watch it in___movies. A. x/x B. a/a C. a/x D. the/x 50. What’s ___highest mountain on__earth? A. x/x B. a/a C. a/x D. the/the
  7. Đáp án EX2 Paul goes to university every day. In his backpack there is a book, a pencil case, an apple and an egg and mayonnaise sandwich. Some days he also buys an ice-cream for dessert. Today he has an English exam. The exam is not very difficult. He writes a short story about an adventurer. The story begins like this: “It is a special day for Oliver. At ten o’clock in the morning, he gets on a plane. His destination is Australia ” EX3 1. an 2.1. a 2. no article needed 2. an 3. a 3. a 4. no article needed 4. an 5. an 5. a 6. no article needed 6. a 7. no article needed 7. a 8. no article needed 8. an 9. an 9. a/an/a 10. a/a 10. a 11. an EX4 Bài 1 (1-40) Bài 1 (41-80) Bài 2 Bài 3 Bài 4 1. B 41. B 1. A 1. The, the 1. The 2. A 42. A 2. C 2. The, the 2. A 3. C 43. C 3. D 3. The, a 3. A 4. A 44. C 4. C 4. A, a 4. The 5. A 45. C 5. A 5. The 5. X 6. B 46. A 6. A 6. x 6. The 7. C 47. C 7. D 7. x 7. X 8. C 48. C 8. D 8. a 8. A 9. A 49. A 9. C 9. the, the 9. X 10. A 50. C 10. D 10. a 10. X 11. A 51. C 11. A 11. the, the 11. The 12. A 52. C 12. C 12. the, an 12. A 13. C 53. C 13. D 13. a, the 13. The 14. C 54. A 14. A 14. A, the 14. The 15. C 55. C 15. C 15. An 15. X 16. A 56. B 16. A 16. A 16. The 17. A 57. A 17. A 17. The 17. The 18. C 58. A 18. C 18. The, a 18. A 19. C 59. C 19. A 19. An 19. A 20. B 60. C 20. C 20. The 20. A 21. C 61. C 21. C 21. The, the 21. A
  8. 22. A 62. A 22. B 22. A, the 22. a 23. C 63. C 23. D 23. The, the 23. a 24. C 64. C 24. D 24. The, the 24. x 25. C 65. C 25. A 25. An 25. x 26. C 66. A 26. D 26. An 27. A 67. A 27. D 27. A 28. A 68. A 28. D 28. The, the 29. C 69. C 29. D 29. The 30. B 70. C 30. D 30. The, the, the 31. A 71. C 31. D 31. The 32. A 72. A 32. A 32. A, the 33. B 73. C 33. C 33. The 34. C 74. A 34. C 34. The 35. C 75. B 35. D 35. The 36. C 76. C 36. D 36. A 37. C 77. C 37. D 37. The, the 38. C 78. A 38. D 38. An 39. B 79. B 39. D 39. The 40. C 80. C 40. D 40. The
  9. Exercise 2. Put A, An or The 1. A: What's wrong? - B: I have ___ bad headache. 2. A: Why was today's class cancelled? - B: Because ___ teacher is sick. 3. My mom is ___ teacher and my dad is ___ engineer. 4. A: What did Tom buy? - B: He bought ___ new camera. 5. A: How long does it take to get there? - B: It takes about ___ hour. 6. A: I want to change the channel. - B: OK, ___ remote control is over there. 7. A: Why can't Shelly travel? - B: She doesn't have ___ passport. 8. A: Where does Barbara live? - B: In ___ apartment on 5th Avenue. 9. A: Oh no, where is it? - B: Don't worry, ___ key is in my pocket. 10. A: I don't understand what this word means. - B: You need to buy ___ dictionary. 11. This is ___ beautiful painting. Does ___ artist live near here? 12. I bought ___ new toothbrush his morning and I can't find it. I'm sure I put it in ___ bathroom. 13. Can you get ___ fresh cream cake when you go out? ___ shop on ___ corner usually sells it. 14. It's ___ very nice school and ___ teachers are all very hard-working. 15. "Look! There's ___ cat in ___ garden." "Yes, it's ___ cat from next door." 16. There's ___ man at ___ door. He wants to see you. 17. We stayed in ___ very nice hotel. ___ room was comfortable and ___ food was excellent. 18. I bought ___ new jacket last week but yesterday two of ___ buttons came off. I'm taking it back to ___ shop. 19. I had ___ bath this morning but ___ water was a bit cold. 20. I was at ___ airport, waiting for ___ friend to arrive. Exercise 3: Put a/an/the or x (zero article) to complete sentences 1.1. ___ boys like playing with cars. 2. ___ Amazon is South America’s largest river. 3. I never listen to ___ radio. In fact, I haven’t even got ___ radio. 4. What ___ amazing idea he had yesterday evening. 5. ___ rich should do more to help ___ poor. 6. My dad always liked to go to ___ school. 7. Did you see the film on ___ television or at ___ cinema? 8. There’s half ___ litre of milk left in ___ fridge. 9. ___ Uncle Norman and ___ Aunt Lydia stayed with us over the weekend. 10.Austria was ruled by ___ Habsburgs for many centuries. 11.Dad told us to go to ___ bed at ten. 12.What’s ___ highest mountain on ___ earth? 13.I met ___ few American tourists when I was in Italy. 14.___ earth moves around ___ sun every 365 days. 15.___ Soviet Union was ___ first country to send ___ human being into ___ space. 16.I had to stay in ___ hospital for two weeks in order to recover. 17.___ oranges and apples have a lot of vitamins. 18.This is ___ most wonderful present I’ve ever had. 19.___ President Bush is from Texas. 20. I’m not very hungry. I had ___ big breakfast 2.1. We had ___ very nice meal. ___ cheese was exceptionally good. 2. Are you interested in ___ science or ___ music? 3. They got married but ___ marriage wasn’t very successful. 4. Do you know any of ___ people who live across ___ road? 5. After ___ work the boss usually invites his staff to ___ pub. 6. When mom was ill ___ lot of her friends came to ___ hospital to visit her. 7. Many people hate ___ violence, but they like to watch it in ___ movies. 8. Have you ever visited ___ Madame Tussaud’s in London?
  10. 9. ___ life would be difficult without ___ useful machines and gadgets we have today. 10. I’m on ___ night duty this week. 11. I know someone who wrote ___ book about ___ American presidents. 12. ___ World War II ended in 1945. 13. ___ fumes of cars and factories are ___ primary reasons for ___ air pollution. 14. He was ___ unsuccessful musician when he came to this town. 15. Don’t stay in that hotel. ___ beds there are very uncomfortable. 16. The car sped away at ___ hundred km ___ hour. 17. John doesn’t usually go to ___ church on ___ Sundays. 18. He was sent to ___ prison for ___ murder. 19. At ___ beginning of his speech he spoke about ___ tourism in general. 20. We usually go by ___ train, but today we’re taking ___ bus. 3.1. I went sailing around ___ Lake Geneva 2. I’ve been living in ___ London for six years 3. ___ Danube runs through many European cities 4. Wild horses live in ___ Gobi Desert 5. ___ Pacific Ocean has many different types of fish 6. I love swimming in ___ Mediterranean 7. We spent our holiday on the shore of ___ Lake Windermere 8. ___ Nile is a very beautiful river 9. She stayed in ___ Belgrade for several weeks. 10. Her husband comes from ___ California. 11. They studied the geology of ___ Sahara Desert. 12. They crossed ___ Black Sea by boat. 13. He has always wanted to visit ___ Rome. 14. She lived in ___ Asia for several years. 15. ___ Tuscany has many beautiful cities. 16. I spent a year travelling around ___ Europe 17. Her village is near ___ Lake Titicaca. 18. Would you like to visit ___ South America? 19. They live near ___ Thames 20. I think ___ Cornwall is ___ very beautiful part of England 4.1. I’ve just had ___ great idea. 2. Columbus was ___ first navigator to cross ___ Atlantic Ocean. 3. ___ British drink ___ lot of tea. 4. John F. Kennedy was ___ American president who was very popular. 5. It is ___ only theatre in ___ neighbourhood. 6. ___ Netherlands are a land which is almost completely below ___ sea level. 7. He was ___ first mountaineer to reach the top. 8. I try to go for ___ run three times ___ week. 9. Sally went to ___ prison to visit her husband. 10. He was driving 80 miles ___ hour on ___ motorway. 11. ___ Thames flows into ___ North Sea. 12. The burglar hit me in ___ back of my neck. 13. Maria earns $ 2,000 ___ month. 14. Do you go to ___ church on Sundays? 15. This is exactly ___ job I was looking for. 16. As captain of ___ ship I have ___ complete authority. 17. How many hours do you work on ___ average? 18. I always have ___ egg for breakfast. 19. I went to ___ exciting musical performance last night. 20. Did you read ___ book I gave you? 21. ___ Football is his whole life. 22. This is ___ nice man I told you about.
  11. 23. ___ people we met on holiday come from ___ north eastern part of ___ USA. 24. What’s on ___ TV today? 25. ___ Trafalgar Square is near ___ Charing Cross Station. Exercise 4. Circle the best answer 1. Danny wanted ___ new bicycle for Christmas a. a b. an c. the D. x 2. Jennifer tasted ___ birthday cake her mother had made. a. a b. an c. the D. x 3. The children have ___ new teacher called Mr. Green a. a b. an c. the D. x 4. All pupils must obey ___ rules a. a b. an c. the D. x 5. Dad turned on ___ radio to listen to ___ news a. a b. an c. the D. x 6. Alex is in Boston studying for ___ MBA a. a b. an c. the D. x 7. The teacher read ___ interesting article from the newspaper. a. a b. an c. the D. x 8. There was ___ huge crowd of people outside the church a. a b. an c. the D. x 9. Julie talked for ___ hour about her school project a. a b. an c. the D. x 10. ___ European expert was invited to speak to the committee a. a b. an c. the D. x 1.My mother goes to church in ___ morning. A. x B. every C. the D. a 2. I eat ___orange A. an B. a C. the D. any 3. Harry is ___ sailor. A. a B. an C. the D. X 4. We had ___ dinner in a restaurant. A. a B. an C. x D. the 5. Mary loves ___ flowers. A. a B. an C. the D. X 6. ___ is a planet. A. Sun B. A sun C. The sun D. Suns 7. London is ___ capital of England. A. an B. a C. x D. the 8. My daughter is learning to play ___violin at her school. A. a B. an C. x D. the 9. She works six days ___ week. A. in B. for C. a D. X 10. I bought ___ umbrella to go out in the rain. A. a B. an C. x D. the 11. We haven’t been to ___ for years. A. cinema B. the cinema C. a cinema D. any cinema 12. We visited ___ two years ago. A. Canada and the United States B. the Canada and the United States C. the Canada and United States D. Canada and United States 13. Are you going away next week? No, ___ week after next. A. a B. the C. some D. X
  12. 14. Did ___ police find ___ person who stole your bicycle? A. a /a B. the / the C. a / the D. the / a 15. Music/ play/ important part/ film. A. Music plays an important part in film. B. The music plays a important part in film. C. Music plays the important part in a film. D. Music plays an important part in a film. 16. Margaret/ enjoyed / have/ holidays/ seaside. A. Margaret enjoyed having holidays at the seaside. B. Margaret enjoyed having holidays at seaside. C. Margaret enjoyed to have holidays at the seaside. D. Margaret enjoyed to have holidays at seaside. 17. There are 9 planets in ___ solar system. A. a B. an C. x D. the 18. This is ___ most excellent girl I’ve known. She is ___ smartest, ___ most beautiful and ___ best at English in our class. A. a/a/the B. the / the/ the C. a / the/ the D. the /a/ the 19. __ Earth is our planet that we have to protect carefully. But if something goes wrong, I think people can live on __ Moon or __ Saturn. Of course, __ Sun is impossible. It’s too hot. A. a/a/the/the B. the/ the/ the/ the C. the/ a/ the/ the D. a/ the /a/ the 20. I didn't know you had ___ tattoo. Is that ___ spider? A. a/ a B. a/ the C. the/ a D. the/ the 21. __ oranges are green until they ripen. A.a B. an C. the D. ø 22. __ lunar eclipse occurs when __ earth is between __ sun and __ moon. A.a/the/the/the B. the/the/the/the C. a/a/a/a D. ø/the/the/the 23. Scientists sent __ expedition to __ Mars during __ 1990s A.an/ the/ the B. an/ø/the C. a/ø/the D. a/ the/ ø 24. What did you eat for __ breakfast this morning? A.a B. an C. the D. ø 25. Do you think I should go to __ police? A.a B. an C. the D. ø 26. We went to __ school for a club’s party A.a B. an C. the D. ø 27. Have you been in __ capital city of Vietnam? A.an B. the C. ø D. a 28. __ old are often hard in their moving. A.a B. an C. the D. ø 29. He has __ knowledge of economics, which helps him with his work. A.a B. an C. the D. ø 30. __ sugar jar on the table is from Cuba. It is very sweet. A.a B. an C. the D. ø 31. We are looking for __ place to spend __ night. A.the/ the B. a/the C. a/a D. the/a 32. I was given __ beautiful bag on my birthday by my mother. A.a B. an C. the D. ø 33. Jack’s father bought him __ bicycle that he had wanted for his birthday. A.a B. an C. the D. ø 34. __ Statue of Liberty was a gift of friendship from __ France to __ United States. A.the/ ø/ the B. the/the/the C. ø/the/the D. ø/ ø/ the 35. I am studying __ English and __ Math this term. A.ø/the B. the/the C. the/ ø D. ø/ ø 36. On __ table for tea there were biscuits and sandwiches A.the B. a C. an D. ø 37. I saw __ boy on the street last night. A.a B. an C. the D. ø 38. There is __ umbrella in __ corner of the house. A.a/a B. a/ ø C. an/the D. an/ ø
  13. 39. Normally, it takes us __ hour and __ half to go there. A.a/a B. an/a C. a/an D. a/ ø 40. We are going to hold __ home party on Christmas Day. A.an B. a C. the D. ø 41. Look! __ boy is in the corner is my friends. What is he doing there? A.a B. an C. the D. ø 42. He is known as ‘’King of speed’’. He can drive 160 kilometers __ hour. A.a B. an C. the D. ø 43. Please give me __ cup of __ coffee with cream and less sugar. A.a/a B. a/the C. the/ ø D. a/ ø 44. __ big books on __ table are for my history class. A.the/ ø B. the/ a C. ø/ the D. the/the 45. I was given __ uniform on __ first day I went to school. A.a/a B a/the C. an/a D. an/the 46. My __ car is four years old and it still runs well. A.a B. an C. the D. ø 47. John and Mary went to school yesterday and then studied in __ library before returning home. A.a B. an C. the D. ø 48. __ Lake Erie is one of __ five great lakes in North America. A.the/a B. the/an C. ø/the D. ø/ø 49. Most of __ students working in __ garden are tired. A.the/the B. the/a C. ø/the D. a/a 50. He works as __ assistant in the same shop as I do. A.a B. an C. the D. ø 51. We are looking for ___ place to spend ___ night. A. the/the B. a/the C. a/a D. the/a 52. Please turn off ___ lights when you leave ___ room. A. the/the B. a/a C. the/a D. a/the 53. We are looking for people with ___experience. A. the B. a C. an D. x 54. Would you pass me ___ salt, please? A. a B. the C. an D. x 55. Can you show me ___way to ___station? A. the/the B. a/a C. the/a D. a/the 56. She has read ___interesting book. A. a B. an C. the D. x 57. You’ll get ___shock if you touch ___ live wire with that screwdriver. A. an/the B. x/the C. a/a D. an/the 58. Mr. Smith is ___ old customer and ___ honest man. A. An/the B. the/an C. an/an D. the/the 59. ___ youngest boy has just started going to ___ school. A. a/x B. x/the C. an/x D. the/x 60. Do you go to ___ prison to visit him? A. the B. a C. x D. an 61. ___eldest boy is at ___ college. A. a/the B. the/x C. x/ a D. an/x 62. Are you going away next week? No, ___ week after next. A. an B. a C. the D. x 63. Would you like to hear ___ story about ___ English scientist? A. an/the B. the/the C. a/the D. a/ an 64. There’ll always be a conflict between ___ old and ___ young. A. the/the B. an/a C. an/the D. the/a 65. There was ___ collision at ___ corner. A. the/a B. an/the C. a/the D. the/the
  14. 66. My mother thinks that this is ___ expensive shop. A. the B. an C. a D. x 67. Like many women, she loves ___ parties and ___gifts. A. the/ a B. a/the C. a/a D. x/x 68. She works seven days ___ week. A. a B. the C. an D. x 69. My mother goes to work in ___ morning. A. a B. x C. the D. an 70. I am on night duty. When you go to ___ bed, I go to ___ work. A. a/x B. a/the C. the/x D. x/x
  15. Key: Ex2. 11. a/the 12. a/the 13. a/the/the 14. a/the 15. a/ the/ the 16. a/ the 17. a/ the 18. a/the/the 19. a/the 20. an/a Ex 3. 1.1. — boys like playing with cars. 2. The Amazon is South America’s largest river. 3. I never listen to the radio. In fact, I haven’t even got a radio. 4. What an amazing idea he had yesterday evening. 5. The rich should do more to help the poor. 6. My dad always liked to go to — school. 7. Did you see the film on — television or at the cinema? 8. There’s half — litre of milk left in the fridge. 9. — Uncle Norman and — Aunt Lydia stayed with us over the weekend. 10. Austria was ruled by the Habsburgs for many centuries. 11. Dad told us to go to — bed at ten. 12. What’s the highest mountain on — earth? 13. I met a few American tourists when I was in Italy. 14. The earth moves around the sun every 365 days. 15. The Soviet Union was the first country to send a human being into — space. 16. I had to stay in — hospital for two weeks in order to recover. 17. — oranges and apples have a lot of vitamins. 18. This is the most wonderful present I’ve ever had. 19. — President Bush is from Texas. 20. I’m not very hungry. I had a big breakfast 2.1. We had a very nice meal. The cheese was exceptionally good. 2. Are you interested in — science or — music? 3. They got married but the marriage wasn’t very successful. 4. Do you know any of the people who live across the road? 5. After — work the boss usually invites his staff to the pub. 6. When mom was ill a lot of her friends came to the hospital to visit her. 7. Many people hate — violence, but they like to watch it in — movies. 8. Have you ever visited — Madame Tussaud’s in London? 9. — life would be difficult without the useful machines and gadgets we have today. 10. I’m on — night duty this week. 11. I know someone who wrote a book about — American presidents. 12. — World War II ended in 1945. 13. The fumes of cars and factories are the primary reasons for — air pollution. 14. He was an unsuccessful musician when he came to this town. 15. Don’t stay in that hotel. The beds there are very uncomfortable. 16. The car sped away at a hundred km an hour. 17. John doesn’t usually go to — church on — Sundays. 18. He was sent to — prison for — murder. 19. At the beginning of his speech he spoke about — tourism in general. 20. We usually go by — train, but today we’re taking the bus. 3.1. I went sailing around — Lake Geneva 2. I’ve been living in — London for six years 3. The Danube runs through many European cities 4. Wild horses live in the Gobi Desert 5. The Pacific Ocean has many different types of fish 6. I love swimming in the Mediterranean 7. We spent our holiday on the shore of — Lake Windermere 8. The Nile is a very beautiful river 9. She stayed in — Belgrade for several weeks
  16. 10. Her husband comes from — California 11. They studied the geology of the Sahara Desert 12. They crossed the Black Sea by boat 13. He has always wanted to visit — Rome 14. She lived in — Asia for several years 15. — Tuscany has many beautiful cities 16. I spent a year traveling around — Europe 17. Her village is near — Lake Titicaca 18. Would you like to visit — South America? 19. They live near the Thames 20. I think — Cornwall is a very beautiful part of England 4.1. I’ve just had a great idea. 2. Columbus was the first navigator to cross the Atlantic Ocean. 3. The British drink a lot of tea. 4. John F. Kennedy was an American president who was very popular. 5. It is the only theatre in the neighborhood. 6. The Netherlands are a land which is almost completely below — sea level. 7. He was the first mountaineer to reach the top. 8. I try to go for a run three times a week. 9. Sally went to the prison to visit her husband. 10. He was driving 80 miles an hour on the/a motorway. 11. The Thames flows into the North Sea. 12. The burglar hit me in the back of my neck. 13. Maria earns $ 2,000 a month. 14. Do you go to — church on Sundays? 15. This is exactly the job I was looking for. 16. As captain of the/a ship I have — complete authority. 17. How many hours do you work on — average? 18. I always have an egg for breakfast. 19. I went to an exciting musical performance last night. 20. Did you read the book I gave you? 21. — football is his whole life. 22. This is the nice man I told you about. 23. The people we met on holiday come from the northeastern part of the USA. 24. What’s on — TV today? 25. — Trafalgar Square is near — Charing Cross Station. Ex 4. 1. a 3. a 5. c 7. b 9. b 2. ci 4. c 6. b 8. a 10. a
  17. Exercise 2. Put A, An or / (no article) 1. This is . amazing dance club, but you don't look like you are enjoying yourself. Aren't you having . fun? Is there . problem? 2. Vegetarians don't eat . meat, they eat . vegetables and . fruit. Don't make him . greasy hamburger; make him . healthy salad instead. 3. We finally found . apartment, but we don't have . furniture yet. There is . furniture store just around the corner and they have (4) pretty good selection of beds. I think we'll start there. 4. Samir works for . Egyptian company which specializes in . information technology. He is going to . European conference next month to discuss . research on online sales in North Africa. 5. I love . chocolate, but my husband doesn't. I want to get . cat, but he hates . cats. We don't agree on anything, but I still think we make . great couple. 6. How much does . ticket cost? Unfortunately, I don't have . money with me right now. Can I pay with . ATM card? What about . credit card? 7. He won . award for his new science fiction novel, it's about . astronaut who gets trapped in . space for more than . year. It sounds like . incredible book. 8. He loves . classical music, so he went to . university where he could study the violin. That's . unusual major, but he is so good I'm sure he'll find . work as . concert violinist. Exercise 4. Put A, An, The or / (no article) 1. They are building . new mall downtown. I heard that . mall will house . movie theater, . great restaurants, and . ice skating rink. 2. We stayed in . extraordinary hotel room in Las Vegas. Not only did . hotel room have . Jacuzzi and . huge flat-screen TV, it also had . large terrace with . unbelievable view over . city. 3. I didn't know you had . tattoo. Is that . spider? That's . weird thing to have tattooed on your arm. Did it hurt when you got . tattoo? 4. I have . awesome recipe for chocolate cake. My grandmother gave me . recipe, and it goes great with . big scoop of . vanilla ice cream. 5. I'm reading such . interesting book. It's about . man who decides to leave society and walk into . wilderness in Alaska. It's called "Into the Wild", and they made . book into . movie. I love . stories like that. Exercise 1: Câu chuyện sau được chia thành các câu nhỏ, hãy đọc và điền mạo từ thích hợp “a/an/ the hoặc x (không cần mạo từ)” vào chỗ trống: 1. There was ___knock on ___door. I opened it and found ___small dark man in ___blue overcoat and ___woolen cap. 2. He said he was ___employee of ___gas company and had come to read ___meter. 3. But I had ___suspicion that he wasn't speaking ___truth because ___meter readers usually wear ___peaked caps. 4. However, I took him to ___ meter, which is in ___dark corner under ___ stairs. 5. I asked if he had ___ torch; he said he disliked torches and always read ___ meters by ___light of ___match. 6. I remarked that if there was ___leak in ___ gas pipe there might be ___ explosion while he was reading ___meter. 7. He said, “As ___matter of ___fact, there was ___explosion in ___last house I visited; and Mr. Smith, ___owner of ___house, was burnt in ___face.” 8. “Mr. Smith was holding ___lighted match at ___time of ___explosion.” 9. To prevent ___possible repetition of this accident, I lent him ___torch. 10. He switched on ___torch, read ___meter and wrote ___ reading down on ___back of ___envelope. 11. I said in ___surprise that ___meter readers usually put ___readings down in ___book. 12. He said that he had had ___book but that it had been burnt in ___fire in___ Mr. Smith's house. 13. By this time I had come to ___conclusion that he wasn't ___genuine meter reader; and ___moment he left ___house I rang ___police. Exercise 3: Điền mạo từ thích hợp “a/an/the hoặc x (không cần mạo từ)”” vào chỗ trống.
  18. 14. Are John and Mary ___cousins? ~ No, they aren't ___cousins; they are ___brother and ___sister. 15. ___fog was so thick that we couldn't see ___ side of ___road. We followed ___car in front of us and hoped that we were going ___right way. 16. I can't remember ___exact date of ___storm, but I know it was on ___Sunday because everybody was at ___church. On ___Monday ___post didn't come because ___roads were blocked by ___fallen trees. 17. Peter thinks that this is quite ___ cheap restaurant. 18. A: There's ___murder here. ~ B: Where's ___body?~ A: There isn't ___body. ~ B: Then how do you know there's been ___murder? 19. Number ___hundred and two, - ___house next door to us, is for sale. It's quite ___nice house with ___big rooms ___back windows look out on ___park. 20. I don't know what ___price ___owners are asking. But Dry and Rot are ___agents. You could give them ___ring and make them ___offer. 21. ___postman's little boy says that he'd rather be ___dentist than ___doctor, because ___dentists don't get called out at ___night. 22. Just as ___air hostess (there was only one on the plane) was handing me ___cup of ___coffee ___plane gave ___lurch and ___ coffee went all over ___person on ___other side of ___gangway. 23. There was ___collision between ___car and ___cyclist at ___ crossroads near ___my house early in ___morning. 24. Professor Jones, ___man who discovered ___new drug that everyone is talking about, refused to give ___press conference. 25 Peter Piper, ___student in ___ professor's college, asked him why he refused to talk to ___press.
  19. Exercise 1: 1. a - the - a - a - a 2. an - the - the 3. a - the - x - x 4. the - the - the 5. a - x - the - a 6. a - a - an - the 7. a - x - an - the - the - the - the 8. a - the - the 9. a - a 10. the - the - the - the - an 11. x - x - the - a 12. a – the - x 13. the - a - the - the - the Exercise 3: 14. x - x - x - x 15. The - the - the - the - the 16. the - the - x - the - x - the – x - x 17. a 18. a - the - a - a 19. a - the - a - x - the - the 20. x - the - the - a - an 21. The - a - a - x - x 22. the - a - x - the - a - the - the - the - the 23. a - a - a - the – x - the. 24. the - the - a 25. a - the – the Ex2. 1. an - (/) - a 2. (/) - (/) - (/) - a - a 3. an - (/) - a - a 4. an - (/) - a - (/) 5. (/) - a - (/) - a 6. a - (/) - (/) - a 7. a - (/) - (/) - a 8. a - (/) - an - a 9. an - an - (/) - a 10. (/) - a - an - (/) - a 1. This is an amazing dance club, but you don't look like you are enjoying yourself. Aren't you having (/) fun? Is there a problem? 2. Vegetarians don't eat (/) meat, they eat (/) vegetables and (/) fruit. Don't make him a greasy hamburger; make him a healthy salad instead. 3. We finally found an apartment, but we don't have (/) furniture yet. There is a furniture store just around the corner and they have a pretty good selection of beds. I think we'll start there. 4. Samir works for an Egyptian company which specializes in (/) information technology. He is going to a European conference next month to discuss (/) research on online sales in North Africa. 5. I love (/) chocolate, but my husband doesn't. I want to get a cat, but he hates (/) cats. We don't agree on anything, but I still think we make a great couple. 6. While I was in Japan, I stayed in a hotel with walls made of (/) paper. We ate (/) rice with every meal. It was quite a unique experience. 7. I wanted to buy a new smartphone, but the salesman didn't have (/) information on the model I wanted. I need (/) help making a decision before I buy anything. 8. How much does a ticket cost? Unfortunately, I don't have (/) money with me right now. Can I pay with an ATM card? What about a credit card? 9. He won an award for his new science fiction novel called "Launch". Evidently, it's about an astronaut who gets trapped in (/) space for more than a year. It sounds like an incredible book. 10. He loves (/) classical music, so he went to a university where he could study the violin. That's an unusual major, but he is so good I'm sure he'll find (/) work as a concert violinist.
  20. Ex4. 1. a – the – a – (/) - an 2. An–the-the-the-a 3. The-a-the-a-a 4. a-a-a-the 5. An-the-a-(/) 6. A-the-a 7. an-a-the-the-a-(/) 8. A-a-the 9. The-the 10. An-the-a-a-a-an-the 1. They are building a new mall downtown. I heard that the mall will house a movie theater, (/) great restaurants, and an ice skating rink. 2. We went to an awful party last night. Ugh, the music was bad, the people were boring, and the food was terrible. I had a terrible time. 3. A: Excuse me, do you have the time? I'm supposed to meet a friend here at 8 PM but the friend hasn't arrived yet. B: I'm sorry, I'm not wearing a watch, but I think there is a clock at the entrance to this building. 4. I didn't know you had a tattoo. Is that a spider? That's a weird thing to have tattooed on your arm. Did it hurt when you got the tattoo? 5. I have an awesome recipe for chocolate cake. My grandmother gave me the recipe, and it goes great with a big scoop of (/) vanilla ice cream. 6. A: Hello, I'd like to mail a postcard. B: OK, that will be 33 cents. Oh! You forgot to address the postcard. A: Oh my gosh, I'm so glad you noticed that. Can I borrow a pen? 7. I'm reading such an interesting book. It's about a man who decides to leave society and walk into the wilderness in Alaska. It's called "Into the Wild", and they made the book into a movie. I love (/) stories like that. 8. A: What is a "capital city"? B: Well, a "capital city" is the political center of a country. 9. A: What is the capital city of Canada? B: Ummm, I think the capital is Ottawa. 10. We stayed in an extraordinary hotel room in Las Vegas. Not only did the hotel room have a Jacuzzi and a huge flat-screen TV, it also had a large terrace with an unbelievable view over the city.
  21. có thể tham khảo bài viết theo link dưới đây nếu muốn hiểu rõ hơn về phần lý thuyết của đại từ. Bài 2: Chọn đáp án đúng để điền vào chỗ trống (chú ý: ký hiệu “x” có nghĩa là không cần mạo từ) - Trình độ: Trung bình, nâng cao Bài tập điền mạo từ a, an, the vào chỗ trống Gồm bài điền vào ô trong câu và điền vào ô trống trong đoạn văn Bài 3: điền mạo từ thích hợp “a/an/the” vào chỗ trống (điền x nếu bỏ trống) 1. ___ earth moves around ___ sun. 2. Mount Everest is ___ highest peak in ___ world. 3. ___ Banyan is ___ kind of fig tree. 4. My sister is ___ better dancer than ___ singer. 5. Pete can play ___ guitar very well. 6. Let’s go to ___Paris next summer. That city is amazing. 7. This boy is my friend. His name is ___Andy 8. I need to buy___new phone. 9. Taiwan is___largest island of___Republic of China. 10. I often have to go on business twice___month so I don’t have much time for my family. 11. There are many tourists visiting ___museum tomorrow so we should enhance ___ security of this area. 12. Jessie is ___name of the dog I just adopted. It is ___ Alaskan dog so it has very smooth fur. 13. Alice has prepared ___special performance to celebrate ___ new school year. 14. ___ pair of lovers enjoying a romantic evening on ___ yacht. 15. I just saw___opossum in the tree. 16. It only costs___euro. 17. I have never been to ___ Netherlands. 18. ___Japanese invented ___ new kind of robot. 19. I only have ___ hour for lunch 20. Jimmy wants to go to___cinema on Sunday. 21. I know___man who sells peanuts at___railway station. 22. I hired___cab to go to ___airport. 23. Spring is___best season of___year. 24. All___books on___top of the shelf belong to me. 25. The game has come to___end. 26. Sheldon is___honest man 27. Will you take___picture of us? 28. ___huge building turned to dust due to___earthquake. 29. Charles Babbage is considered as ___father of computers. 30. ___Pacific Ocean is one of ___five oceans of ___ world. 31. You are___apple of my eye 32. Howard will take___train from___next stop. 33. Harry always wants to have ___ biggest portion. 34. Her new dress is made of ___very soft wool. 35. Take your feet off___table, please! 36. I need___new calculator. This one is broken. 37. ___rest of___party were soon on foot. 38. He must put ___end to it at once. 39. Honest men speak___truth. 40. What did you do with ___money I lent you? 41. He is going out with___Japanese girl. 42. It is ___ pleasure to do___business with such___efficient organization. 43. He said that he had had ___ interesting book but that it had been burnt in ___ fire 44. I had___terrible headache last night. 45. Honesty is___ornament of___person. 46. We have to find out___truth of the matter.
  22. 47. ___ego is___biggest enemy of success. 48. No one can weigh___mother’s love. 49. He has___amazing sense of humor. 50. Could you open___door, please? Bài 4: Điền mạo từ thích hợp vào ô trống trong đoạn văn Đoạn 1: (1-10) Alice opened ___ door and found that it led into ___ small passage, not much larger than ___ rat-hole: she knelt down and looked along ___ passage into the loveliest garden you ever saw. How she longed to get out of that dark hall, and wander about among those beds of ___ bright flowers and those cool fountains, but she could not even get her head through ___ doorway; “and even if my head would go through,” thought poor Alice, “It would be of ___ very little use without my shoulders. Oh, how I wish I could shut up like ___ telescope! I think I could, if I only know how to begin”. For, you see, so many out-of-the-way things had happened lately, that Alice had begun to think that ___ very few things indeed were really ___ impossible. Đoạn 2:(11-25) Poor Pinocchio ran quickly to ___fireplace, where ___ saucepan was boiling and was going to take off ___lid to see what was in it, but___saucepan was only painted on the wall. You can imagine his feelings. His nose, which was already long, became longer by at least ___ three inches He then began to run about ___ room, searching in ___ drawers and in every imaginable place, in hopes of finding ___bit of bread. If it was only a bit of dry bread, ___crust, ___bone left by ___dog, a little moldy pudding of Indian corn,___fish bone, ___cherry stone___infact, ___anything that he could gnaw. But he could find nothing, nothing at all, absolutely___ nothing. Đáp án bài tập mạo từ Exercise 1. Bài tập trắc nghiệm về mạo từ có đáp án 1. I would live to live by ___ sea a. the b. a c. an d. no article 2. Harry is a sailor. He spends most of his life at___ see. a. a b. an c. the d. no article 3. There are billions of stars in ___ space. a. a b. an c. no article d. the 4. He tried to park his car but___ space wasn't big enough. a. the b. a c. an d. no article 5. We often watch___ television a. the b. a c. an d. no article 6. Can you turn off___ television, please? a. the
  23. b. a c. an d. no article 7. We had___ dinner in a restaurant. a. a b. an c. no article d. the 8. We had___ meal in a restaurant. a. a b. an c. the d. no article 9. Thank you. That was___ very nice lunch. a. a b. an c. the d. no article 10. Where can___ people buy everything they need? a. the b. a c. an d. no article is needed 11. Her parents are now working in ___ Europe. a. the b. a c. an d. no article is needed 12. He majors___ in English. a. a b. an c. the d. no article is needed 13. Mark Twain, ___ American writer, wrote "Life on the Mississippi River". a. an b. a c. the d. no article 14. Paris is splendid by ___ night. a. a b. an c. the d. no article 15. We might be able to catch___ last train if we hurried. a. a b. an c. the d. no article 16. ___ used razor blade is___ useless thing. a. The/ the b. A/ a c. An/ an d. no article 17. We live at___ third house from the church.
  24. a. the b. a c. an d. no article 18. My aunt has___ interesting novel. a. the b. an c. a d. no article 19. It was___ best film I had ever read. a. the b. an c. a d. no article 20. A video lab is___ useful means for language learning. a. the b. an c. a d. no article Đáp án 1a 2d 3c 4a 5d 6a 7c 8a 9a 10d 11d 12d 13a 14d 15c 16b 17a 18c 19a 20c Exercise 2: Trắc nghiệm Mạo từ trong tiếng Anh có đáp án 1. Mrs. Lan went to ___ school to meet her son's teacher. a. no article b. a c. an d. the 2. The workmen went to ___ church to repair the roof. a. no article b. the c. a d. an 3. Carol went to ___ prison to meet her brother. a. the b. a c. an d. no article 4. This morning I bought a newspaper and a magazine___ newspaper is in my bag but I don't know where___ magazine. a. a/ a b. a/ the c. the/ the d. the/ a 5. My parents have ___ cat and ___ dog. The dog never bites the cat. a. a/ a b. a/ the c. the/ the d. the/ a 6. We live in___ big house in ___ middle of the village. a. a/ a b. a/ the c. the/ the
  25. d. the/ a 7. I'm looking for ___ job. Did Mary get___ job she applied for? a. a/ the b. the/ a c. a/ a d. the/ the 8. Did___ police find ___ person who stole your bicycle? a. a/ a b. the/ the c. a/ the d. the/ a 9. We went out for ___ meal last night ___ restaurant we went was excellent. a. a/ a b. the/ the c. a/ the d. the/ a 10. As I was walking along the street, I saw ___$10 note on ___ pavement. a. a/ a b. the/ the c. a/ the d. the/ a 11. The Soviet Union was___ first country to sent a man into ___ space. a. the/ the b. no article / no article c. no article / the d. the/ no article 12. Did you watch "Titanic" on ___ television or at___ cinema? a. the/ the b. no article/ no article c. no article/ the d. the/ no article 13. After___ lunch, we went for a walk by ___ sea. a. the/ the b. no article/ no article c. no article/ the d. the/ no article 14. Peru is___ country in south America___ capital is Lima a. a/ a b. a/ the c. the/ the d. the/ a 15. I never listen to ___ radio. In fact I haven't got___ radio. a. a/ a b. a/ the c. the/ the d. the/ a 16. It was a beautiful day___ sun shone brightly in ___ sky. a. a/ a b. a/ the c. the/ the d. the/ a 17. It is said the Robinhood robbed___ rich and gave the money to ___ poor. a. a/ a b. a/ the
  26. c. the/ the d. the/ a 18. Life is not so easy for___ unemployed. a. the b. a c. an d. no article 19. Many people were killed in the accident. The bodies of ___ dead were taken away. a. the b. a c. an d. no article 20. Lan has been a nurse all her life. She has spent her life caring for ___ sick. a. the b. a c. an d. no article Đáp án 1d 2b 3a 4c 5a 6b 7a 8b 9c 10c 11d 12c 13c 14b 15d 16c 17c 18a 19a 20a Exercise 3 1. ___ train times are different on ___Sundays. A.A - the B.The - the C.Ø - Ø D.The - Ø 2. You can use___ railcard in most of ___ countries in Europe A.the - the B.a - Ø C.a - the D.the - Ø 3. Our plane arrives in Ha Noi at___ two o’clock in ___ afternoon. A.Ø - the B.the - the C.a - a D.the - an 4. My uncle and aunt live in___small town in___United States. A.a - a B.a - the C.the - the D.a - Ø 5. ___ happiness means ___ different things to different people. A.Some - these B.The - Ø C.Ø - Ø D.The -the 6. I lay down on___ground and looked up at ___ sky. A.a - a B.a - the C.the - a
  27. D.the - the 7. “I watch a film in Spanish. I understood___ story, but ___ actors spoke very fast so it was hard to understand.” A.the - the B.a - Ø C.a - the D.the - Ø 8. “Did you have___nice holiday?” - “Yes, it was ___best holiday I’ve ever had.” A.a - a B.a - the C.the - a D.the - the 9. He spent part of___afternoon telling them ___ news he could not tell them by telephone. A.the - the - Ø B.an - Ø - the C.an - the - the D.the - Ø - the 10. Eight o’clock is___good time to phone Nick: he’s always at home in ___ evening. A.Ø - the B.a - the C.a-Ø D.a - an 11. Does it take___long time to get to___city centre? A.Ø - the B.a - a C.a - the D.the - the 12. What do you think of___public transport in___Ha Noi? A.Ø - Ø B.a - a C.a - Ø D.the - Ø 13. Parking is very difficult in___city centre, so my father always go there by ___ bus. A.the – Ø B.the - the C.a - a D.a - Ø 14. There isn’t ___airport near where I live.___nearest airport is 70 miles away. A.an - A B.an - The C.the - A D.the - The 15. David is___sailor. He spends most of his life at ___sea. A.Ø - a B.a- Ø C.a - a D.a - the Đáp án 1 d 2 c 3 a 4 b 5 c 6 d 7 a 8 b 9 a 10 b 11 c 12 d 13 a 14 b 15 b Exercise 4. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
  28. 1. We went out for ___ meal last night. ___ restaurant we went to was excellent. A. a/ The B. the/ A C. a/ Ø D. the/ Ø 2. As I was walking along the street, I saw ___ $10 note on ___ pavement. A. a/ a B. the/ the C. a/ the D. the/ a 3. ___ actress’s life is in many ways unlike that of other women. A. An B. A C. As D. That the 4. Kate plays ___ violin in an orchestra. A. the B. a C. an D. Ø 5. ___ computer has changed ___ way we live. A. A/ the B. The/ the C. A/ a D. The/ a 6. Excuse me, where is ___ bus station, please? A. a B. the C. Ø D. an 7. What did you have for ___ breakfast this morning? A. a B. an C. the D. Ø 8. Peter used to work in ___ Middle East. A. Ø B. the C. an D. a 9. My plane was delayed. I had to wait at ___ airport for three hours. A. the B. a C. an D. Ø 10. I have ___ problem. Can you help me? A. Ø B. a C. an D. the 11. Barack Obama is ___ President of ___ United States. A. the/ the B. a/ Ø C. the/ Ø
  29. D. the/ an 12. He never listens to ___ radio. He prefers watching ___ television. A. a/ a B. a/ the C. the/ Ø D. Ø/ the 13. ___ university will be built in ___ center of the town. A. A/ the B. An/ the C. The/ a D. An/ a 14. ___ River Nile is ___ longest river of all. A. Ø/ Ø B. A/ the C. The/ the D. Ø/ a 15. ___ Women’s Day is on ___ eighth of March. A. The/ Ø B. Ø/ the C. The/ an D. Ø/ an 16. By ___ time we had just left the office, ___ alarm went off. A. Ø/ the B. a/ an C. a/ the D. the/ an 17. He grew up in ___ orphanage in ___ United Kingdom. A. the/ Ø B. an/ an C. the/ an D. an/ the 18. Laura is friendly. She can make ___ friends easily. A. a B. an C. the D. Ø 19. That car can run at ___ speed of 180 miles ___ hour. A. the/ an B. a/ the C. a/ a D. the/ a 20. ___ experience is ___ best teacher. A. An/ the B. Ø/ the C. the/ the D. an/ an Đáp án 1. A 2. C 3. A 4. A 5. B 6. B 7. D 8. B 9. A 10. B 11. A 12. C 13. A 14. C 15. B 16. D 17. D 18. D 19. A 20. B Exercise 5. Put in 'the' or Ø 1) I went sailing around ___ Lake Geneva. 2) I've been living in ___ London for six years. 3) ___ Danube runs through many European cities. 4) Wild horse live in ___ Gobi Desert.
  30. 5) ___ Pacific Ocean has many different types of fish. 6) I love swimming in ___ Mediterranean. 7) We spent our holiday on the shore of ___ Lake Windermere. 8) ___ Nile is a very beautiful river. 9) She stayed in ___ Belgrade for several weeks. 10) Her husband comes from ___ California. 11) They studied the geology of ___ Sahara Desert. 12) They crossed ___ Black Sea by boat. 13) He has always wanted to visit ___ Rome. 14) She lived in ___ Asia for several years. 15) ___ Tuscany has many beautiful cities. 16) I spent a year travelling around ___ Europe. 17) Her village is near ___ Lake Titicaca. 18) Would you like to visit ___ South America? 19) They live near ___ Thames. 20) I think ___Cornwall is a very beautiful part of England. Đáp án 1) I went sailing around ___Ø___ Lake Geneva. 2) I've been living in ___Ø___ London for six years. 3) ___the___ Danube runs through many European cities. 4) Wild horse live in __the___ Gobi Desert. 5) ___the___ Pacific Ocean has many different types of fish. 6) I love swimming in ___the___ Mediterranean. 7) We spent our holiday on the shore of ___Ø___ Lake Windermere. 8) ___the___ Nile is a very beautiful river. 9) She stayed in ___Ø___ Belgrade for several weeks. 10) Her husband comes from ___Ø___ California. 11) They studied the geology of ___the___ Sahara Desert. 12) They crossed ___the___ Black Sea by boat. 13) He has always wanted to visit ___Ø___ Rome. 14) She lived in ___Ø__ Asia for several years. 15) ___Ø___ Tuscany has many beautiful cities. 16) I spent a year travelling around ___Ø___ Europe. 17) Her village is near ___Ø___ Lake Titicaca. 18) Would you like to visit ___Ø___ South America? 19) They live near ___the___ Thames. 20) I think __Ø___Cornwall is a very beautiful part of England. Exercise 6. Choose the correct answer. 1. Do you have ___ for this volunteer job? A. an experience B. the experience C. experience 2. Excuse me. Is there ___ near here? A. a art gallery B. an art gallery C. the art gallery 3. The artist has ___. A. a unusual name B. an unusual name C. the unusual name 4. Living in ___ can be expensive. A. a European city B. an European city C. the European city
  31. 5. My parents don't like to travel on ___. A. trains B. the trains C. a train 6. Please call me back. ___ is 789 5692. A. A number B. An number C. The number 7. Isn't your cousin ___? A. musician B. a musician C. an musician 8. The judge sent the murderer ___ for 20years. A. the prison B. a prison C. prison 9. The Paralympics are events for ___ . A. a disabled B. the disabled C. disabled 10. They have a lovely house near Malaga. It's near ___. A. a coast B. coast C. the coast Đáp án 1 - C; 2 - B; 3 - B; 4 - A; 5 - A; 6 - C; 7 - B; 8 - C; 9 - B; 10 - C; Exercise 7: Write “a, an, the, Ø” 1. ___ duck is ___ bird 2. ___ Nile is in Egypt, isn’t it? 3. A: The school is very old B: Hasn’t it got ___ central heating system? 4. Do you want ___ orange? No, thanks 5. How does he go to ___ university? He just walks there 6. How far is ___ sun away from the ___ earth? I don’t know 7. A: Where are ___ Canary Islands? B: I don’t know, but I know ___ Himalayas 8. Children like ___ sweets Xem đáp án Exercise 6: In the following passage, fill in the blanks with “a/ an/ the” I met ___ boy. ___ boy was crying. I walked up to him and asked him ___ reason. He told me that ___ moon was not bright and ___ weather was not too fine. He had sat by ___ kveri for hours but had not been able to find ___ single person to help him reach ___ fort on top of ___ hill. He had to reach there as he had had to meet ___ magician. Xem đáp án Exercise 7: Fill in the blanks with “a” or “an” Wait here! I’ll be back in hour. There’s patient waiting for me in the surgery. It’s emergency case. There has been such rush of patients since morning that I haven’t had minutes’s rest. What life I have! Anyway don’t worry. I am thinking of employing assistant. Isn’t that brilliant idea to have little time for rest? nap day keeps the doctors away! Ha! Ha! Ha! Xem đáp án Exercise 8: Complete the sentences with a, an, the, or zero article (Ø).
  32. 1. Harry has been admitted to ___ School of Medicine at ___ mid western university. 2. Mel’s grandmother is in ___ hospital, so we went to visit her ___ last night. 3. ___ political science class is taking ___ trip to ___ France in ___ Spring. 4. ___ Queen Elizabeth II is ___ monarch of ___Great Britain. 5. Scientists sent ___ expedition to ___ Mars during ___ 1990s. 6. Last night there was ___ bird singing outside my house. 7. ___ chair that you are sitting in is broken. 8. ___ Civil War was fought in ___ United States between 1861 and 1865.
  33. Bài tập Bài 1: Điền mạo từ thích hợp vào chỗ trống. 1. I am studying in university in HCM City. 2. Miss Lin speaks Chinese. 3. I borrowed pen from your pile of pencils and pens. 4. Eli likes to play football. 5. I bought umbrella to go out in the rain. 6. I lived on Main Street when I first came to town. 7. Albany is the capital of New York State. 8. My husband’s family speaks Polish. 9. apple a day keeps your enemy away. 10. Our neighbors have cat and dog. Bài 2: Điền vào chỗ trống mạo từ thích hợp. 1. There is umbrella under my bed. 2. He is not honorable man. 3. Aladdin had wonderful lamp. 4. He returned after hour. 5. You are fool to say that. 6. French is easy language. 7. Mumbai is very dear place to live in 8. She is untidy girl. 9. I bought horse, ox, and buffalo. 10. Man, thou art wonderful animal. Bài 3: Chọn đáp án đúng. 1. Jane is making ___ cake for her birthday. a. a b. an c. the 2. Jennifer tasted ___ birthday cake her mother had made. a. a b. an c. the 3. The children have ___ new teacher called Mr. Green. a. a b. an c. the 4. All pupils must obey ___ rules. a. a b. an c. the 5. Dad turned on ___ radio to listen to ___ news. a. a b. an c. the 6. Alex is in Boston studying for ___ MBA. a. a b. an c. the 7. The teacher read ___ interesting article from the newspaper. a. a b. an c. the 8. There was ___ huge crowd of people outside the church. a. a b. an c. the 9. Julie talked for ___ hour about her school project. a. a b. an c. the 10. ___ European expert was invited to speak to the committee. a. a b. an c. the Bài 4: Điền mạo từ thích hợp hoặc để trống. 1. Your soup is so good. ___ meat is pretty tender. 2. Are you interested in ___ science or ___ music? 3. They got married but ___ marriage wasn’t very successful. 4. Do you know any of ___ people who live across ___ road? 5. After ___ work the boss usually invites his staff to ___ pub. 6. When mom was ill ___ lot of her friends came to ___ hospital to visit her. 7. Many people hate ___ violence, but they like to watch it in ___ movies. 8. Have you ever visited ___ Madame Tussaud’s in London? 9. ___ life would be difficult without ___ useful machines and gadgets we have
  34. today. 10. I’m on ___ night duty this week. 11. I know someone who wrote ___ book about ___ American presidents. 12. ___ World War II ended in 1945. 13. ___ fumes of cars and factories are ___ primary reasons for ___ air pollution. 14. He was ___ unsuccessful musician when he came to this town. 15. Don’t stay in that hotel. ___ beds there are very uncomfortable. 16. The car sped away at ___ hundred km ___ hour. 17. John doesn’t usually go to ___ church on ___ Sundays. 18. He was sent to ___ prison for ___ murder. 19. At ___ beginning of his speech he spoke about ___ tourism in general. 20. We usually go by ___ train, but today we’re taking ___ bus. Bài 5: Điền mạo từ thích hợp vào chỗ trống. 1. ___ Sword Lake is the most interesting place I want to run. 2. I’ve been living in ___ London for six years. 3. ___ Danube runs through many European cities. 4. Wild horses live in ___ Gobi Desert. 5. ___ Pacific Ocean has many different types of fish. 6. I love swimming in ___ Mediterranean. 7. We spent our holiday on the shore of ___ Lake Windermere. 8. ___ Nile is a very beautiful river. 9. She stayed in ___ Belgrade for several weeks. 10. Her husband comes from ___ California. 11. They studied the geology of ___ Sahara Desert. 12. They crossed ___ Black Sea by boat. 13. He has always wanted to visit ___ Rome. 14. She lived in ___ Asia for several years. 15. ___ Tuscany has many beautiful cities. 16. I spent a year traveling around ___ Europe. 17. Her village is near ___ Lake Titicaca. 18. Would you like to visit ___ South America? 19. They live near ___ Thames. 20. I think ___ Cornwall is a very beautiful part of England. Bài 6: Tìm và sửa lỗi sai (nếu có). 1. I have never read the more interesting book than before. 2. Oanh had a hour to do her homework yesterday. 3. According to a weather forecast, it is going to rain this week. 4. Kim didn’t lot of money to buy a new house for her parents. 5. They can’t clean polluted rivers overnight. Đáp án Bài 1: 1. a 2. no article needed 3. a 4. no article needed 5. an 6. no article needed 7. no article needed 8. no article needed 9. an 10. a/a Bài 2: 1. an 2. an
  35. 3. a 4. an 5. a 6. a 7. a 8. an 9. a/an/a 10. a Bài 3: 1. A 2. C 3. A 4. C 5. C 6. B 7. B 8. A 9. B 10. A Bài 4: 1. The 2. – / – 3. the 4. the /the 5. – 6. a / the 7. – / – 8. – 9. – / the 10. – 11. – 12. – 13. The / The / – 14. an 15. The 16. a 17. – / – 18. – / – 19. the / – 20. – / the Bài 5: 1. – 2. – 3. The 4. the 5. the 6. the 7. – 8. The 9. – 10. – 11. the 12. the 13. –
  36. 14. – 15. – 16. – 17. – 18. – 19. the 20. – Bài 6: 1. the → a 2. a → an (danh từ đếm được số ít, một nguyên âm có h là âm câm) 3. a → the (đã xác định) 4. lot of → a lot of/lots of (thiếu mạo từ a) 5. thiếu the (polluted rivers đã được xác định)